Kronika

2022.02.25

Podsumowanie projektu ” Eksperymentujemy w kuchni”- II tura

Podczas projektu badaliśmy różne produkty spożywcze, głównie ziemniaki. Przeprowadziliśmy różne doświadczenia. Dzięki jodynie wykrywaliśmy skrobię ziemniaczaną i zauważyliśmy, że produkty pszeniczne mają w sobie więcej skrobi. Doszliśmy również do wielu ciekawych wniosków. Na przykład zaobserwowaliśmy, że im dłuższej słomki używamy, tym łatwiej jest nią przebić ziemniaka, ale trudniej jest to zrobić gdy zatkamy drugi otwór słomki. Gdy dodaliśmy wody utlenionej do pokrojonego surowego ziemniaka, to wydzielały one pianę. Ta reakcja jest podobna do tej gdy polewamy ranę człowieka wodą utlenioną. Filtrowaliśmy też skrobię z ziemniaka. Podczas zajęć porównywaliśmy różne metody hodowli ziemniaka, np. w ziemi, na mokrych ręcznikach papierowych. Na koniec robiliśmy potrawy z ziemniaków. Bardzo dużo się nauczyliśmy i dobrze bawiliśmy. Ziemniaki to bardzo interesujące warzywa i można zrobić z nimi wiele ciekawych eksperymentów.