Kronika

2012.09.26

Klasa 2a robi pizzę

Historia pizzy: Płaski chleb z wytrawnego ciasta drożdżowego polewanego oliwą, z czosnkiem i bazylią wypiekali starożytni Grecy, którzy przewieźli tradycje jego wypieku do starożytnego Rzymu około 500 lat p.n.e. Pomidory do pizzy zaczęto używać w XVII wieku, zaraz po tym jak trafiły po raz pierwszy do Europy. Pierwszą współczesną pizzę upiekł Raffaele Esposito na cześć królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej, podczas jej wizyty w Neapolu. Do pizzy użyto pomidorów, mozarelli i bazylii, które miały symbolizować kolory włoskiej flagi. ———– Dzięki takiemu wprowadzeniu, wszyscy – uczniowie i rodzice, mieliśmy ogromną chęć na przyrządzanie pizzy. Było krojenie szynki, pomidorów, pieczarek, ananasa i mnóstwa innych składników, wałkowanie ciasta, komponowanie smaku pizzy. Później pomagający nam rodzice dzielnie nam je upiekli. Częstowaliśmy się nią wszyscy, bardzo nam smakowała. Nic by się jednak nie udało bez pomocy osób, którym serdecznie dziękujemy: panu Bartkowi i pani Ani Dzięgielewskim za inspirację, prowadzenie zajęć i przygotowanie ciasta, pani Agnieszce Góreckiej i panu Maciejowi Kądzielskiemu za zakupienie produktów i aktywny udział w zajeciach, pani Violi Ciećwierz, pani Katarzynie Witaszewskiej-Król, pani Beacie Kwasowiec, pani Ewie Jelinskiej, pani Annie Wiśniewskiej, pani Annie Dąbrowskiej, panu Sławkowi Szczepańskiemu za aktywną pomoc w zajęciach.

Link do galerii