Kronika
Konkurs kulinarny „Rodzinne przepisy ze starego zeszytu”
Kolejna edycja konkursu kulinarnego dla uczniów klas 1-3 odbyła się w dniu 21 października 2024r. Tytuł tegorocznego konkursu brzmiał „Rodzinne przepisy ze starego zeszytu”. Zaprezentowano 19 słodkich i 7 wytrawnych specjałów, które przygotowały 23 rodziny. Owocem kulinarnej przygody, inspirowanej rodzinnymi przepisami stosowanymi od wielu lat, a niekiedy od pokoleń były między innymi roladki, tarta ratatouille, leczo, sałatka, pasztet, barszcz i śledzie. Wśród słodkich specjałów królowały smakowite szarlotki, jabłeczniki, tarty, sernik, tort, pierniczki, ciasteczka, muffiny, rogaliki, a także racuchy, pierogi, pieczone gruszki oraz syrop.
Konkursowe jury przyznało następujące miejsca:
- w kategorii „słodkie specjały”
I miejsce – Janina Dolińska z kl. 2a za „Tartę z malinami”,
II miejsce – Maria Mizera z kl. 2b i Julia Wach z kl. 2a za „Szarlotkę prababci Marii”,
III miejsce – Tomek Majkowski z kl. 3a za „Ciasto z jabłkami i cynamonem”,
wyróżnienie – Maja Łażewska z kl. 2a za „Obłędną tartę kawową naszej mamy”;
- w kategorii „wytrawne specjały”
I miejsce – Mikołaj Stępniak z kl. 1c za „Pasztet babci Czesi”,
II miejsce – Józek Stefanek z kl. 1c za „Tartę Ratatouille”,
III miejsce – Basia Trzaskowska z kl. 2a za „Roladki z cukinii”,
wyróżnienie – Adam Błaszczak z kl. 1b za „Barszcz ukraiński”.
Szczególne podziękowania i uznanie należą się również pozostałym uczestnikom konkursu: Filip Tittenbrun z kl. 3c, Janek Tittenbrun z kl. 1a, Zosia Biernacka z kl. 3a, Kajetan Cora z kl. 1c, Kalina Podgórczyk z kl. 3b, Zuzanna Grabani z kl. 1c, Klara Tagowska Moutinho z kl. 1a, Ania Napierała z kl. 2a, Alicja Urzykowska z kl. 3a, Róża Płuska z kl. 1b, Kalina Goś z kl. 1a, Kornelia Goś z kl. 1c, Julia Rymuza z kl. 1a, Julia Jakubiak z kl. 2b, Leonard Galica z kl. 1a i Eryk Piwek z kl. 1a.