Kronika

2025.10.13

Konkurs kulinarny „STO ze smakiem”

W dniu 13 października 2025 r. z okazji 35-lecia utworzenia naszej Szkoły odbył się konkurs kulinarny „STO ze smakiem”. Do konkursu przystąpiło 35 rodzin uczniów i uczennic klas 1-3, które przygotowały 32 specjały słodkie i 6 specjałów wytrawnych. Wśród jubileuszowych dań na słodko królowały torty: czekoladowe, chałwowe, dyniowe i śmietankowo- jagodowe. Wszystkie torty oczarowały jury kunsztowną dekoracją i wyśmienitym smakiem. Na konkursowym stole pojawił się także chlebek bananowy, sernik z klasą i sernik baskijski, makowiec, blok czekoladowy, tarta jabłkowa i cytrynowa, urodzinowa pianka, metrowiec, ciasteczka, bułeczki, muffiny, śmietanowiec, brownie, chałka, rolada z jabłkami, ciasto drożdżowe, daktylowe kulki mocy i wafle. Nie zabrakło również deseru chia z mango oraz galaretki z owocami. Wśród dań wytrawnych degustowano gołąbki, domowe sushi, sałatkę brokułową, makaron z sosem z buraków oraz mini przekąski inspirowane smakami regionów naszego kraju. Wszystkie specjały zachwycały nie tylko bogactwem aromatów, ale także oryginalnym sposobem podania. Konkursowe jury przyznało następujące miejsca: w kategorii „Słodkie STO” I miejsce – Mikołaj Stępniak z kl. 2c, II miejsce – Małgosia Nowak z kl. 2c, II miejsce – Julia Rymuza z kl. 2a, III miejsce – Marcel Staniszewski z kl. 1b, III miejsce – Ania Zygo z kl. 1a, wyróżnienie – Maja Łażewska z kl. 3a, wyróżnienie – Marysia Mizera z kl. 3b; w kategorii „ Wytrawne STO” I miejsce – Mikołaj Stępniak z kl. 2c, I miejsce – Adam Błaszczak z kl. 2b, II miejsce – Józek Stefanek z kl. 2c, III miejsce – Julia Szatko z kl. 1b.