Kronika

2023.10.23

Rodzinny Konkurs Kulinarny „Wpadła gruszka do fartuszka”

Jubileuszowa, X edycja Rodzinnego Konkursu Kulinarnego dla uczniów klas 1-3 odbyła się w dniu 23 października br. W tegorocznych specjałach rodzinnej kuchni królowała gruszka, a tytuł konkursu brzmiał „Wpadła gruszka do fartuszka”. W konkursie wzięło udział 16 rodzin, które przygotowały 15 potraw i 2 przetwory.  Wśród wyjątkowych potraw z gruszki degustowaliśmy zapiekankę twarogową, szarlotkę z jabłek i gruszek, zapiekane gruszki, gruszkowe ciasto, zapiekane babeczki i gruszki, sałatkę owocową z gruszką, brownie z gruszkami, tartaletki z gruszką w winie i niebieskim serem, owocową skórkę, czoko-gruszkę, zupę z gruszki i pietruszki, złote drożdżówki z karmelizowaną gruszką i orzechami oraz  pancake z gruszką. Na konkursowym stole pojawiły się także dwa przetwory z gruszek o słodkim i korzennym smaku. Konkursowe jury przyznało następujące miejsca:

  • kategoria „Potrawy”
  • I miejsce – Maja Łażewska z kl. 1a i Ola Łażewska z kl. 3b za „Złote drożdżówki z karmelizowaną gruszką i orzechami”,
  • II miejsce – Patryk Stefaniak z kl. 2b za „Zapiekankę twarogową”,
  • III miejsce – Pola Toś z kl. 1b i Kaja Toś z kl. 3b za „Owocową skórkę”,
  • wyróżnienie – Ewa Sieczko z kl. 2a za „A za gruszką dwa jabłuszka”,
  • wyróżnienie – Maria Mizera z kl.1b za „Czoko-gruszkę”;
  • kategoria „Przetwory”
  • wyróżnienie – Alicja Pasternak z kl. 3a za „Gruszki w zalewie”,
  • wyróżnienie – Helena Wach z kl. 1b za „Hot Pearl”.

Szczególne podziękowania i uznanie należą się również pozostałym uczestnikom konkursu, którzy w gronie rodzinnym przygotowali wyśmienite potrawy i przetwory gruszkowe. Z dumą oznajmiamy, iż są to następujący uczniowie i uczennice: Tomek Majkowski z kl.2a, Ania Napierała z kl. 1a, Maja Napierała z kl. 3c, Franek Kozłowski z kl. 1b, Julia Wach z kl. 1a, Bartek Durlik z kl. 1a, Emilka Andrzejewska z kl. 2a, Hania Zakrzewska z kl. 1a, Lila Konikiewicz z kl. 1b i Adam Chyż z kl. 3a.